zondag 10 maart 2013

Lijmen/Het Been, Willem Elsschot


Zakelijke gegevens Lijmen/Het Been
Auteur: Willem Elsschot
Uitgeverij: Em. Querido’s Uitgeverij B.V.
Eerste druk Lijmen: 1924
Eerste druk Het Been: 1938
Eerste gezamenlijke druk: 1959
Gelezen druk: 1989
Pagina’s: 219

Link naar samenvatting Lijmen/Het Been:

Link naar biografie Willem Elsschot:

Na het lezen van het boek waren de volgende zaken nog onduidelijk of onbekend voor mij:

- Wie is dikke Jeanne precies en wat gebeurt er met haar in het boek?
- Hoe wordt Boormans vrijgelaten uit het verzorgingshuis?
- Wat is de rol van de agenten in het begin van het boek?
- Waarom speelt Korthals nog zo lang een rol in het boek?

Ik besloot uit te zoeken wat de rol is van de twee agenten die Boorman aanspreken in het begin van het boek. Nadat Boorman de baan als zijn secretaris aangeboden had aan Laarmans kwamen er twee agenten op hen af. Boorman, ook voor de samenwerking met Laarmans, hield zich bezig met de kunst van het lijmen. Hij smeert bedrijven een grote hoeveelheid van zijn Wereldtijdschrift aan dat in feite niet meer is dan wat bedrukt papier. Dit is een vorm van acquisitiefraude omdat de advertenties niet worden verspreidt door Boorman en de artikelen ook niet origineel zijn maar steeds bewerkingen van een standaard artikel. Boorman houdt zich dus bezig met illegale zaken. Deze zaken zijn echter voor justitie niet makkelijk aan te tonen.

Een van de agenten die Boorman aanspreekt herkent hem. In het boek staat niet waarvan ze elkaar kennen. Het is niet verwonderlijk dat Boorman in zijn zakenleven veel in contact is gekomen met justitie omdat zijn klanten van het tijdschrift hebben zullen beschuldigen wegens fraude. In het begin lijkt het alsof de agenten Boorman aan willen houden en een machtspositie over hem willen hebben. Dit houdt echter niet lang stand. Boorman neemt de twee heren mee naar zijn werkplaats en nodigt ze uit voor een borrel. Hij houdt zijn potentiele vijanden graag te vriend en biedt ze een dure fles wijn aan. Nadat de mannen een tijdje aan het kletsen zijn vraagt een van de agenten hoeveel abonnementen het tijdschrift van Boorman heeft. Boorman antwoord na een tijdje dat hij niet aan abonnementen doet. De agent is verbaasd en vraagt zich af hoe Boorman dan zijn winst behaald.

Deze scene laat zien dat de agenten net als de meeste klanten weinig weten van de manier waarop Boorman te werk gaat. Ze weten dat hij goed is in het manipuleren van mensen maar zien niet dat het tijdschrift vrijwel geen inhoud heeft. Willem Elsschot heeft deze passage geschreven om zo de werkwijze van Boorman te introduceren. Ook is duidelijk de werking van Boorman’s overtuigingskracht te zien. Het blijkt uit dit fragment dat Boorman zichzelf een goed aanzien kan geven. Na een tijdje zijn de agenten enigszins geïntimideerd door Boorman en willen zijn werkplaats maar al te graag verlaten. Het feit dat er agenten voorkomen op een van de eerste bladzijden laat zien in wat voor wereldje Boorman leeft. Boorman is een man die je liever te vriend houdt want hij is in staat zo blijkt later in het boek alles te doen om er zelf beter van te worden.

Door de passage nog eens terug te lezen merkte ik op dat de houding van de agenten tegenover Boorman veranderde naarmate ze langer met hem optrokken. Ik vroeg me af hoe Boorman de agenten kent want dat staat in het boek niet vermeld. Een van de agenten weet van Boorman’s zaken, blijkbaar staat Boorman onder politie bekend als iemand waar op gelet moet worden. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten